Változó szabályok

gergo Mon, 2013-07-01 18:49

2013. május 1-jei hatállyal módosult a KRESZ, azaz a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet.

A változásokat a 129/2013. (IV. 30.) Korm. rendelet összesen 9 §-ban foglalta össze. Alapvetően a közlekedő gyermekek kaptak nagyobb védelmet. Változtak a gyermekszállítással kapcsolatos előírások, de egyéb szabályok is módosultak.

Az egyik legfontosabb változás: párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton tilos lesz elhaladni a gyermekszállító autóbuszok mellett az utasok be- és kiszállásának ideje alatt.

Amennyiben a gyermekszállítást végző autóbusz az úttesten áll, s mindkét oldali irányjelzőit használja, abban az esetben az autóbuszt - a gyermekek be- és kiszállásának ideje alatt kikerülni sem szabad.

A szabályozás újdonsága abban áll, hogy az előzőekben ismertetett esetekben korábban az autóbuszok mellett fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel lehetett elhaladni. Május 1-jétől viszont egyértelmű tilalom vonatkozik a gyermekszállítást végző autóbuszok melletti elhaladásra és kikerülésére.

Új tábla - Gyermekszállítás

Legalább 40x40 cm méretű, fényt kibocsátó vagy megvilágított tábla kell legyen, amelyet az autóbusz elején és végén kell elhelyezni.
(ez a fennt látható tábla - sárga háttér és rajta két- egymás kezét fogó gyermek)

A KRESZ-módosítást tartalmazó 129/2013. (IV. 30.) Korm. rendelet teljes terjedelmében letölthető pdf formátumban
(http://www.baleset-megelozes.eu/pics/MK_013_071_129_Korm.rend.pdf)